Czas przygotowania?Rating: 3kg mąki (nie znalazłem jeszcze ani jednej osoby, która powiedziałaby NIE! nawet jak nie będzie to idealny krem, to i tak jest CIEPŁE PAPU!, a przypominam, to akademik)
Nie długo, używając brokuła z paczki jest wręcz śmiesznie krótki. Zwłaszcza, gdy bierzemy pod uwagę walory smakowe.Forma?
Zupa, ale jakby nie zupa!
Konstrukcja?
Zupa, ale jakby nie zupa! Bardziej niezupową formę dodaje tej zupie ciągnący się ser oraz grzankowe grudy
Funkcja?
Dobre ćwiczenie na kompozycje (ser do podania). Oraz coś do czego arche musi przywyknąć - żegnanie się ze swoją pracą, oraz rezygnacja z pięknych kolorów na mniej piękne "ot tak, by pasowały".
środa, 31 października 2012
8. Krem z brokułów
Ingrediencje:
-brokuł
-kostka rosołowa
-ser żółty
-grzanki/tosty <- na nie przepis zna każdy student
-śmietana 18%
-cebula
-tajemnicy artefakt poszukiwany przez wszystkich, tak zwany BLENDER
Brokuł wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 minut. PIĘĆ! ma być podgotowany (takie sa najlepsze, ale jak kto woli). W garnku robimy bulion z kostki (albo z kury, ale nie oszukumy się...) i gdy będzie gotów wsypujemy tam brokuła, który równie dobrze mógłby być po prostu nawet nie rozmrożony z paczki. Razem z brokułem do bulionu ma wpaść tez zeszklona cebulka. Tu wchodzi do użycia blender. (ja mam kubek miksujący i daję radę)
Doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie do nas strzelać... tego nie da się pomylić... wystarczy dodać wody. Zagęszczamy serem żółtym pokrojonym w kostkę/paski/czy-inny-jakkolwiek bo i tak się rozpuści. Następnie cieszymy się z tego jak piękny kolor ma zupa, dodajemy troszkę do śmietany tę mieszamy. Chodzi o to żeby się nie zważyła. Jak juz mamy wielki ubaw z koloru kremu wlewamy śmietanę. Mieszając stajemy sie coraz bardziej załamani. Sól i pieprz.
Podanie: jadłem te zupę po raz pierwszy w glinianych miskach za pomocą glinianej totalnie nie ergonomicznej łyżki. Była pyszna! Oczywiście dwa pierwsze etapy można pominąć. gdy mamy juz krem w misce, sypiemy ser. Tarty/krojony to zależy od inwencji, co kto lubi i generalnie to bardzo subiektywne. Do tego jeszcze pokrojone w kostkę grzanki. <- to do środka. A na zewnątrz dodatkowe tosty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz