Czas przygotowania?Rating: 4 katany (jedynym minusem jest miejsce jakie potrzebujemy, a którego w warunkach akademickich możemy nie mieć. No i zmywanie...)
cały poranek.Forma?
Jest to potrawa z dawnych czasów, gdy magia i stal przesączały się przez ludzi. W XXI wieku gdy nikt nie wierzy już w elfy i Hogwart ta właśnie potrawa - jej przygotowanie - jest ostoją całej magii jaka w tym świecie jeszcze się znajduje.
Konstrukcja?
Danie dobrze opowiada historię na podstawie której zostało stworzone. Różny stopień umiejętności posługiwania się pałeczkami pozwala różnym osobą dowiedzieć się co czuły osoby z różnej kasty, gdy stały oko w oko z bohaterem.
Funkcja?
Pozwala spojrzeć na siebie z innej perspektywy, daje radochę z obcowania z magią, świetne gdy przygotowuje się na kolacje dla innej osoby, jako dobra opowieść przed spaniem.
środa, 31 października 2012
9. Kura ociekająca złotem z krwią bohaterów
Ingrediencje:
-kurczak
-seler
-marchewa
-orzechy włoskie
-sos sojowy
-mąka ziemniaczana
-ryż
-por.
-przyprawy: chilli, kolendra, curry, złocista do kury, wiadomo (sól pieprz)
-kuchnia, wrrrć! KUCHNIA jest potrzebna, KUCHNIA
Kurę marynujemy znanym sposobem z olejem albo całkiem nowym z kostką rosołową, z przyprawami, ma być złocisty. Od 20 minut do 12 godzin (preferowane) w lodówie.
Podam w zaokrągleniu ilość misek jakie trzeba przygotować:
1000
Starty seler i marchewkę dusimy podlewając wodą gdy jest to potrzebne.
W między czasie smażymy kurę na osobnej patelni razem i gdy będzie gotowy dodajemy do selera.
Użyć minimalne ilości oleju.
Dusimy.Generalnie tu się dużo dusi.
Gdy seler i marchew będzie odpowiednio miękka podlewamy sosem sojowym słonym.
Dzieje się magia. Zwykła potrawa zmienia w magiczny kolor sposób.
Dusimy. Niech sie przegryzie. (bo to w ogóle bardzo brutalna potrawa jest)
Bierzemy szklankę zimnej, podkreślam zimnej... powiększam ZIMNEJ wody i wsypujemy łyżkę i pół mąki ziemniaczanej. Wymieszane dodajemy do kotła z duszoną potrawą. Tworzy sie krew bohaterów, gęsta i zabrudzona przez śmierci jakie powodowali na niewinnych, jednak szlachetna.
Ryż przygotowujemy na patelni.
Podsmażamy poszatkowany por. Wsypujemy ryż i chwilę niech poleży na gorącej patelni. Podlewamy wodą, w proporcji 1szkl. ryżu : 1,5 szkl wody. Zaburzenie tej proporcji spowoduje zmianę lepkości/sypkości ryżu.
Mieszając czekamy aż wyparuje cała woda i ryż będzie gotowy.
Podpowiedź do krwi:
ma być gęsta, ale to ma być wciąż krew. Gdy będzie zbyt gęsta - podlewamy wodą, gdy zbyt rzadka - zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar.
Orzechy dodajemy w momencie gdy krew jest już prawie gotowa, one muszą się po prostu przegryźć.
Jak podawać?
Zielony ryż (zielony, bo por) na talerz symbol ziemi. Ryż - to przecinka jaką sprowadzali na prostych ludzi bohaterowie, więc musi zostać krwią polany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz