środa, 31 października 2012

7. Kurczak KF po studencku

Ingrediencje: -kura -zioła: bazyl, oregano, rozmaryn, estragon, kminek -mąka -płatki śniadaniowe en przepis inspirowany był przez mojego długoletniego kuma, który wakacyjne swe przygody, z ów korporacja jaka jest KF, rzetelnie mi opowiadał. Przede wszystkim kura. Marynować w ziołach te z ingrediencji + ew. jakieś 2 inne (w KF jest mieszanka 7 ziół). Pokrojoną w nie małe części i zasypaną ziołami zalać tłuszczem i odstawić na jakieś 20min do 12godzin. Proste. Teraz czas na największy hit tej potrawy. Mianowicie przygotowanie do smażenia. potrzebujemy 2 michy. Jedna z wodą, która jedynie lekko będzie zakrywała jej dno oraz michę z mąką i płatkami Corn Flakes (wymieszaną z rozmarynem i estragonem. Można użyć pełnej palety ziół, jednak uważam, że powinniśmy wybrać dominantę.) Kurę wyciągniętą z marynaty obtoczyć w mące i skruszonych płatkach, następnie wrzucić do wody (z obu stron) i ponownie do mąki. Ten sposób panierowania kury daje specyficzne dla KFa grudy panierki. Smażenie odbywa się w półgłębokim oleju (powinno byc w głębokim, ale wiadomo - biedni studenci) Podawanie z dipem z tajnym składnikiem X ew. z sosem czosnkowym. (twaróg półtłusty, czoch, śmietana 18%, sól dużo pieprzu)
Czas przygotowania?
Fakt, jest do dość czasochłonna potrawa. Upierdliwe jest też to, że strasznie się brudzą ręce gdy sie panieruje. Dobrze jest mieć kogoś do pomocy kto byłby to smażył. Jednak, kurde, warto. Przygotowałem to na specjalne okazje. Np. gdy odwiedziła mnie tu w Poznaniu moja inspiracja.
Forma?
Ciekawa niepowtarzalna bryła, zależna od kształtu kury, stopnia rozdrobnienia płatków. Nigdy ta potrawa nie wychodzi dwa razy tak samo
Konstrukcja?
Jak już wspomniałem, dość trudna i upierdliwa, ale warto. Na prawdę WARTO Funkcja?
Wykwintne jak na akademicki standard kawał dobrego jedzenie.
Rating: 7 patelni (nie lubię się chwalić, ale GE-NIAL-NE)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz