środa, 19 października 2011

4. elTortija mit'de kurrros!

Ingrediencje:
-kura
-curry
-słodka papryka
-pieprz cayenne
-bazylnia
-oregano
-pieprz i sól
-olej
-mąka
-wrzątek
-sól
-olej
-papryka
-cebula
-pekińska
-inne warzywa
-twarożek
-śmietana 18%
-czosnek
-pieprz i sól
*

Ktoś kiedyś powiedział:
Tortilla, druga najlepsza rzecz jaką łyka kobieta, by zapobiec ciąży
a może chodziło o pigułkę?
Danie, elPerfectoss!
Danie, elDługos i jak jesteścios głodnos to róbcios sobios turpistycznos kanapkeus.
Ze względus na skomplikowanios podzielęs esta im viele peache.

1. Drób!
Kurę kroimy na drobno, wsypujemy wszystko co jest w ingrediencjach od kury do mąki (bez mąki) mieszamy i wstawiamy do lodówki, coby się marynowało. Można dodać jeszcze przyprawę złocistą do kury, żeby podkreślić kunszt, wytworność czy też szlachetne pochodzenie kuraka. Kompozycja curry/złocista przyprawa sprawia, że smażąc potem kurę, czujemy się jakbyśmy mięli wielkie bogactwo w swych rękach.

2.Tortilla!
Mąka do michy. Szczypta soli do mąki. Łyżka/dwie oliwy/oleju. Wrzątek do mąki!
Wygnieść, na jednolitą masę. W przeciwieństwie do ciasta na pierogi, tu, wcale nie musi się lepić, więc nawet lepiej jest, gdy ciasto jest przesycone mąką. Dla urozmaicenia, można dodać trochę mąki kukurydzianej. A gdy już jesteśmy w szale dodawania... curry dla koloru żółtego, koncentrat pomidorowy dla czerwonego, jakieś zioła dla... no niech zgadnę.
Ważna sprawa!
Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy najbardziej jak się tylko da! Z braku wałka używamy rąk bądź butelek po piwie. Od razu powiem, żeby nikomu nie przychodziły głupie rzeczy do głowy, kartka 50/70 nie nadaje się jako stolnica!
I sprawa chyba jeszcze ważniejsza.
Smażyć na suchej patelni! Z dwóch stron do momentu aż zaczną się pojawiać brązowe plamki. (najlepiej tuż przed samym podaniem)

3. Dip!
Twarożek wrzucić do michy. Twarożek zalać śmietaną. Twarożek przyprawić czochem i dużą ilością pieprzu. Twarożek ewentualnie posolić. Twarożek smakować.

4. Wypełnienie.
Warzywka pokroić, doprawić wg. własnych upodobań. Warzywka też wg. własnych upodobań.

Podawanie?
Na spód tortilla, na nią mięcho na mięcho dip, zawinąć. Bą apytit.

Czas przygotowania?
W cholerę długo

Forma?
-Dobrze zwinięte wygląda równie dobrze jak smakuje. Złota kura sprawia, że na prawdę mamy wrażenie że jemy coś z wyższej półki. Może przeszkadzać to, że składników jest dużo, wcale dużo ich nie potrzeba, żeby się najeść. Egzotyczne danie w każdym DS i każdy kto nas obaczy z tym w ręku, będzie klękał przed nami na kolanach, jak Majowie do słońca, do końca swego życia.
Konstrukcja?
Dobrze zwinięta nie potrzebuje talerza. Dobrze zwinięta nie potrzebuje nawet widelca.
Funkcja?
Podniesione morale, uczucie, że w końcu zjadło się coś porządnego, coś dobrego, coś czego nie powstydziłbyś się podać królowej angielskiej w swoim domu.



Rating: 32gwiazdek (po prostu, pycha?)

* nie wygląda to jak danie studenta, nie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz